Blog

Hledat na stránce

Pro spoustu z nás jsou objektivy tak trochu jako milenky.
Pro spoustu z nás jsou objektivy tak trochu jako milenky. Hýčkáme je, doma mají své místo, nikdo na ně nesmí sahat a půjčujeme je jen velmi neradi. Není se čemu divit – vždyť ceny některých z nich jsou snadno srovnatelné s ceny aut a jakékoliv poškození by nás nejen velmi mrzelo, ale i snížilo bazarovou cenu. Proto se snažíme, aby jejich funkčnost a bezvadný stav vydržely co nejdéle. Na druhou stranu vyžadujeme jejich plnou spolehlivost za jakýchkoliv podmínek. Na trhu je spousta různých výrobků, které fotografovi pomáhají předejít poškození či zničení techniky. Jejich ceny i kvalita se různí, vždy by ale měly plnit svou ochrannou funkci. Pojďme si spolu představit jeden z nich, který chrání tělo objektivu anebo fotoaparátu pomocí neoprenu.Možnosti na trhu
Průkopníkem v ochraně objektivů pomocí neoprenových návleků je americká značka Lenscoat. Vyrábějí neoprenové návleky na všechno možné fotografické vybavení – od objektů přes fotoaparáty či telekonvertory až po stativy. Produkují návleky v široké škále barev a maskování pro různé značky. Jejich výrobky jsou opravdu kvalitní a používá je celá řada fotografů.

Na českém trhu se tomuto odvětví věnuje firma Lens-protect. Nabízí však pouze jeden vzor potisku v různých barvách. Výhodou, oproti již zmiňovanému Lenscoat, je nabídka návleků i v jednom kuse. To může být plusem především ve velmi prašném prostředí. Navíc vám ušijí obal na míru, stačí jim zaslat rozměry. Komunikace v češtině je předností pro ty, kteří nemluví anglicky.

Pozitivem neoprenových obalů Lenscoat a Lens-protect je jejich profesionální zpracování, vzhled a široká nabídka barev. Na druhou stranu, ne každý chce nebo může za proužek neoprenové látky zaplatit horentní sumy. Nabízí se tak ještě jedna možnost – a sice vyrobit si obal doma svépomocí. Nároky na výrobu nejsou vysoké, je zde ovšem několik menších zádrhelů – těmi se však nenechte odradit.

Kde sehnat neopren

Neopren v metráži se bohužel špatně shání. Jsou dvě možnosti: ta první je zakoupit si přes rybářský a nebo potápěčský bazar staré, použité nebo poničené neoprenové kalhoty. Pokud se vám podaří sehnat staré maskáčové prsačky, získáte "neomezené" množství materiálu.
Druhou variantou je obrátit se na naši největší firmu, která vyrábí neoprenové obleky pro potápěče: firmu Agama Diving. Tento výrobce nabízí na svých stránkách prodej odřezků, které vznikají při výrobě. Cena je lidová – 100Kč za 1kg. Pokud ale požadujete jiný rozměr, je třeba společnost kontaktovat a informovat se o možnosti dodání a konkrétní ceně. Jedinou nevýhodou zůstává, že nepracují s maskovacími vzory. Nabízí látku pouze v barvách červená, khaki a černá, v různých tloušťkách. Pro výrobu obalu na objektiv je ideální neopren o tloušťce 3-4mm.


Měření dílů pro výrobu návleku


K měření je vhodný klasický krejčovský metr, který můžete ovinout kolem těla objektivu, a poslouží vám i pro změření délky. Pokud jej nevlastníte, použijte provázek a metr. Na neopren si zakreslete jednotlivé rozměry pro nastříhání - nejlépe křídou. Po rozstříhání přiložte díl na dané místo objektivu a zkraťte ho. Látka se po navlečení na objektiv natáhne, bude pevně držet a nebude se samovolně pohybovat. Je nutné si ale vyzkoušet, o kolik centimetrů na daném objektivu je potřeba zakrátit. Výsledná hodnota se může lišit dle obvodu.

Kompletace jednotlivých dílů


K sešití dílů v ideálním případě použijte šicí stroj. Pokud jej nemáte, zkuste to s jehlou a nití. Nit zvolte pevnější, aby se vám neprořezávala skrz látku. Konce látky k sobě přiložte a spojte je sešívacím stehem. Neoprenová látka nemá tendenci se třepit. Volné okraje látky lze obšít anebo po nasazení na objektiv oblepit izolepou. Obšitím získáte profesionální vzhled. Oblepením přímo na objektivu zabráníte dalšímu posouvání láky. Já osobně ale nemám látku nalepenou. Neporadím vám proto ani lepidlo, které by drželo a nepoškodilo by objektiv.

Kompletace jednotlivých dílů
Nasazování na objektiv, pokud jste tedy příliš nezkrátili jednotlivé díly, je snadné. Jediné problematickým místem může být patka objektivu. Někdy je nutné ji demontovat, aby bylo možné neopren přetáhnout. Pak už jen stačí opatrně prostřihnout otvory v látce na ovladače. Vystřižené otvory mohou být menší - látka se na těle objektivu natahuje a vystřižené otvory jsou po nasazení neoprenu na objektiv větší.

Pokud chcete dosáhnout opravdu profesionálního vzhledu nebo získat maximální odolnost, můžete si do vystřižených otvorů všít středně tuhou igelitovou folii. Ta vám umožní přístup k ovladačům a zamezí styku s okolním prostředím (já to nepovažuji za nutnost a dávám spíš přednost možnosti rychlého a snadného ovládání).

Výroba návleku je poměrně jednoduchá a zvládne ji každý, kdo je alespoň trochu zručný. Odměnou vám budou nejen ušetřené peníze, ale i plně funkční ochrana objektivu. S trochou šikovnosti dosáhnete rovněž plně profesionálního vzhledu za výrazně nižší částku.